BOMEN EN HEESTERS

 

Hebben bomen en heesters geen compost, zand of meststoffen nodig? Jawel, ook zij lusten een goed belegde boterham! Zij hebben niet alleen water nodig maar ook voedingsstoffen.

 

Weet u nog wat ik schreef over de vaste planten borders? De vaste planten haalden we zo’n 1 keer in de 5 jaar uit de grond en gingen de grond goed bemesten en doorwerken. Voor bomen en heesters is een goed bewerkbare bodem van minder belang omdat zij niet van plek veranderen.

 

Voor bomen en heesters volstaat het om deze 1 maal per jaar te bemesten. Dit kan met langzaamwerkende meststoffen. De snelwerkende meststoffen pikken zij wel uit hun omgeving. Want wat u aan bomen en heesters boven de grond ziet, hebben zij aan wortelgestel ook onder de grond!!

 

Voor de bomen en heesters waarvan u veel bloemen en/of vruchten verwacht, geldt een ander plan. Deze vragen om meer voeding. Denk aan bijvoorbeeld rozen, fruitbomen en bessenstruiken etc.

 

De rozen zou je elke maand kunnen bemesten. Ongeveer vanaf maart t/m augustus. De fruitbomen in maart/april, in mei en in juni/juli. Dat ligt aan het fruitsoort. Vooral de bemesting in mei is belangrijk. Zo voorkomt u de juni rui. Dat wil zeggen: fruitbomen en heesters laten massaal hun vruchten vallen als ze een voedingstekort hebben.

 

Het bemesten hangt natuurlijk af van de grondgesteldheid, het weer en de groei van de beplanting.