COMPOST

Vaak wordt er compost gestrooid op borders en gazons. Compost is goed om het watervasthoudend vermogen van de grond omhoog te krijgen en bevat heel weinig voedingsstoffen. Niet om op gazons te strooien dus, want dit bevordert de mosgroei. EN door het hoge humus gehalte (dode plantenresten) plakt compost makkelijk aan elkaar waardoor het gazon verstikt. Het gras kan er niet doorheen groeien. Hierdoor creeer je kale plekken, waar weer makkelijk mos en onkruid op groeit.

Waar gebruik je compost dan wel voor?

Compost verwerk je voornamelijk in borders.

Op zandgronden gebruik je voornamelijk compost in de vaste planten borders. Voor vaste planten is het heel prettig om eens in de 4 à 5 jaar, een flinke hoeveelheid compost door de grond te werken. Dit betekent: alle vaste planten eruit, compost door de grond werken, vaste planten scheuren en verjongen en weer inplanten.

Op kleigronden gebruik je geen compost. Klei houd van zichzelf al water vast. Het enige wat je met kleigrond doet in de vaste planten borders, is het verschralen dmv metselzand zodat het bewerkbaar blijft. Klei is in de zomer veel te vast en in de winter veel te soppig. Een groot voordeel van klei is dat het negatief geladen is. Bijna alle meststoffen zijn positief geladen en blijft dus aan de klei hangen. Meststoffen spoelen dus lang niet zo snel weg op kleigrond als op zand grond.