SNOEIEN

’t Is lekker weer, ’t zonnetje schijnt. U kunt niet langer wachten, u wilt iets doen in de tuin. Maar wat?
 

U mag de Rozen, Hortensia’s, Hedra, fruitbomen, heesters, topjes van de Buxus (niet teveel, anders duurt het nog langer voor hij weer fris groen uitloopt!) gaan snoeien.

Bij Hortensia’s en Klimrozen gaan takken maar gemiddeld 2 à 3 jaar mee. Het 1ste jaar groeit er 1 lange scheut vanaf de grond. Bovenin komt er, misschien, als het een goed jaar is, 1 bloem. Het 2e jaar snoeit u de top eruit en krijgt de scheut zijtakken. Deze zijtakken krijgen volop bloemen. Want, goed bemestingsplan? Grote groeischeuten, veel bloemen.
 

In hetzelfde jaar maakt de Hortensia of Klimroos weer een nieuwe scheut vanaf de grond. Ook hier komt weer 1 bloem in. In het 3e jaar wordt de tak met de zijscheuten van jaar 2 (volgt u het nog Lachen?) laag bij de grond gesnoeid. Hierdoor vertrekken de nieuwe uitlopers weer laag bij de grond.

Tot zover de theorie! In de praktijk kan de nieuwe aanwas van scheuten tegenvallen. In dat geval behoud je de 3e jaarstak, maar je snoeit deze wel goed terug. We willen namelijk graag grote bloemen in de Hortensia!

Verder kan u nu de vaste plantenborders opnieuw indelen, de vaste planten scheuren en bemesten, de kruidentuin en moestuin omspitten.